Wino dodane poprawnie do Twojego koszyka
Ilość win w Twoim koszyku: 0. Jest 1 wino w Twoim koszyku.
Wino stołowe – z gron o zawartości cukru minimalnie 11°, na etykiecie nie wolno podawać rocznika ani odmiany.
Jakościowe wino odmianowe – winogrona zebrane z winnicy przeznaczonej do produkcji jakościowego wina, w której dotrzymano maksymalny plon z hektaru, 15 stopni zawartości cukru. Jakościowe wino odmianowe produkuje się najwyżej z trzech odmian, wino markowe zaś z różnych mieszanek gron, miazgi, moszczu lub win według niezmiennej receptury. Opócz nazwy regionu etykiety mogą zawierać także nazwę odmiany, subregionu winiarskiego, miejscowości i uprawy.
Jakościowe wina z wyróżnikiem – według zawartości cukru oznacza się je
– wino kabinet – winogrona powinny osiągnąć przynajmniej 19°, lżejsze, wytrawne, przyjemne w piciu wina
– późny zbiór – przynajmniej 21°, zbiór winogron w poźniejszym terminie, jakościowe, ekstraktywne, wytrawne lub półwytrawne wina
– wybór gron – przynajmniej 24°, pełne wina, ekstraktywne, o wyższym stężeniu alkoholu, czasami o wyższej zawartości cukru osadowego
– wybór jagód – przynajmniej 27°, wina wyprodukowane z wybranych gnon, które bardzo długo dojrzewały w winnicy.
– wino lodowe – przygotowuje się z gron o zawartości cukru przynajmniej 27°, które zbiera się dopiero po pierwszych mrozach przy emperaturze -7° C i niższej.
– wino słomkowe – przygotowuje się z gron, które przed przerobem leżały przynajmiej przez trzy miesiące na słomie lub trzcinie albo były zawieszone w wietrzonym pomieszczeniu, zawartość cukru w moszczu uzyskanym z takich gron wynosi przynajmniej 27°.
– wybór cybebów – produkuje się tylko z wybranych gron porażonych szlachetną szarą pleśnią lub z przejrzałych jagód o zawartości cukru przynajmniej 32°.
W przypadku win z wyróżnikiem nie wolno podwyższać stężenia cukru w moszczu. Oprócz nazwy regionu i subregionu etykiety mogą
zawierać także nazwę odmiany, miejscowości winiarskiej i uprawy.
+48 789 018 492
+420 608 700 099